Zestaw do wybielania nakładkowego zawiera nakładkę do wybielania (na modelu diagnostycznym) oraz po 2 strzykawki preparatu Opalescence 16% na każdy łuk
Przed nałożeniem szyn wybielających w jamie ustnej, zęby należy dokładnie wyszczotkować i oczyścić przy pomocy nici dentystycznej.
Niewielką ilość preparatu wybielającego należy umieścić w nakładkach wybielających od strony powierzchni wargowych zębów, które chcemy wybielić (zaleca się umieszczanie w szynie wybielającej preparatu w ilości odpowiadającej kuleczce o średnicy 2-3 mm na każdy ząb). Preparat do wybielania należy przechowywać w lodówce.
Nakładki z preparatem należy umieścić w jamie ustnej, jeżeli na błonie śluzowej pojawi się preparat wybielający, usuwamy go za pomocą suchej szczoteczki do zębów, chusteczki higienicznej bądź palcem. To jest znak, aby następnym razem nałożyć mniej preparatu – unikniemy tym samym podrażnienia dziąseł.
Podczas pierwszego wybielania nakładki z preparatem wybielającym należy pozostawić w jamie ustnej na 2-3 godziny, następnie 6-8 godzin – najlepiej nocą.
W czasie noszenia nakładki z preparatem wybielającym nie należy pić, palić papierosów, spożywać żadnych posiłków.
Po zakończeniu noszenia nakładki należy starannie wypłukać jamę ustną oraz dokładnie wyszczotkować zęby.
Nakładkę należy oczyścić strumieniem bieżącej, chłodnej wody, przy pomocy szczoteczki z mydłem usunąć resztki preparatu wybielającego, a następnie odłożyć na modele. Należy pamiętać, że ciepło może zdeformować szynę, co może uniemożliwi jej ponowne użycie.
Czas trwania wybielania nie powinien przekroczyć 14 dni, zębów nie powinno się dobielać częściej niż co 6 miesięcy.
W przypadku wystąpienia nadwrażliwości należy stosować pasty na nadwrażliwość, można także wybielać pojedynczo łuki – jednego dnia szczękę, drugiego żuchwę, co wydłuży okres wybielania.
W trakcie wybielania jak i 14 dni od zakończenia obowiązuje przestrzeganie tzw. białej diety, należy zminimalizować spożycie płynów i pokarmów o intensywnych barwnikach – np. mocna herbata, czarna kawa, buraki, marchew, czerwone wino, sezonowe owoce (jagody, borówki). itp.